Rabu, 2 Februari 2011

Teringat zaman lalu dan tips berguna

Zaman dulu benci sungguh baca jurnal, satu jurnal tu rasanya satu semester belum tentu habis baca introduction.

Dan niat dalam hati, taubat nak baca jurnal dah lepas ni.

Tapi, kau jangan lupa. Tiap perbuatan ada balasan. Marah sangat dengan lecturer ko sangat kan? [walau dalam hati].

Haha. Padan muka.

Sampai tak sempat dah nak belek novel-novel yang terbaru di pasaran. Harapkan member-member je tolong update kan maklumat.

Tips membaca dari senior:
1. Kenal pasti author nya, dari mana, dan siapa penerbit jurnal tersebut. (boleh juga buat search institute penulis tu buat kajian pasal apa untuk gambaran awal)

2. Baca introduction (dalam 1-2 perenggan). Lompat pada result dan discussion. Baca sekali lalu je pun tak pe. Pasal korang takkan faham sangat pun. Tapi, sekadar mendapat general idea.

3. Kalau jurnal tu tak ada kaitan dengan apa yang korang nak tahu, boleh KIV sahaja.

4. Kalau ada, sila baca 3 kali ye. (Baca 3 kali ni supervisor yang ajar).

5. Practice makes perfect. Pertama kali korang baca, rasa semua point penting. Dah selalu baca, lama-lama, korang boleh capture mana perenggan perlu baca sahaja.

Sekian. Tips-tips untuk mereka yang agak-agak nak mulakan master dengan mode research ni.

Ok. Daaa...

Wassalam.
Ok. skill ada peningkatan.

2 ulasan:

rozelt @ syaz berkata...

thanks alia..info menarik + bguna..

alia berkata...

sama-sama. memang tulis entri ni, teringat syaz pun. hehehe...saje la nak share tips berguna.