Selasa, 28 Disember 2010

Apa lagi menda yang aku tak suka?

OK, minggu ni aku agak negatif sikit.

Jadi, aku nak tulis satu lagi post pasal apa yang aku tak suka.

Pasal Fesbuk.

Secara kasarnya, aku tak suka 2 kategori manusia dalam fesbuk ni:



1. Stail tak suka letak nama sendiri.
Bukan aku shot semua. Maksud aku, dalam profile dia, tak ada langsung pengenalan diri si pemilik page. Mau gak la aku hangin dibuatnya. Dengan nama tak dapat nak bayang siapa. Jadi, apa la faedah lah dia tu buat muka buku ni. Setengah tu, nama macam sikoh la kan. Konon tak mau perkenalkan diri.

Contoh: Mujahadah solehah dan yang sewaktu dengannya.

Set ni, walaupun junior sekolah aku, aku memang rejek lah. [cet, bajet hang tu hot]




2. Stail nak reveal semua perkara.
Mende ni, kebanyakannya terjadi kepada yang baru kahwin. Aku bukannya cemburu pasal aku tak kahwin lagi, tapi, agak tak sopan lah, lebih-lebih lagi kalau yang buat tu ada latar belakang agama.[aku yang bujang ni agak blushing bila baca, okeh]


Ada lagi tu, stail taip balik dekat wall apa dia mesej apa depa laki bini dok SMS. Lepas tu, pakat komen laki bini. Ok, set ni memang mintak lempang ngan aku. Dan, aku dah remove makhluk-makhluk ni dari list fren.

Ok, aku kasi contoh;
"Abang mesej, 'Sayang, hujan ni. Pakai payung, nanti basah' ".

Lebih kurang gitu la. Aku pun dah lupa ayat dia sebijik-sebijik. Tapi, kalau stail berterima kasih tu, aku kira stended lagi. Sekali sekala menyatakan cinta, ye dak? Cuma, aku memang tak faham motif dia taip balik SMS depa laki bini macam contoh di atas. Dah la tu kerap okeh, kerap!

Contoh post wall yang buat aku amat annoy adalah pasal mengandung. Kenkadang tu kurang 1 bulan kot, nak umum pada semua kawan. Sabaq-sabaq sat. Mak aku pesan, baru mengandung kurang sebulan ni, jangan umum satu alam dulu.





3. Perkataan pelik.
Memang la tak de kaitan sangat dengan tajuk, tapi agak annoy la jugak.
Contoh: Bowink, owang, aqu

apa lagi eh...jap, nak fikir. Selalu set-set budak tak cukup umur la buat hal gini. Kalau tak cukup umur, memang boleh diterima la kan. Tapi, kalau dah terlebih umur tu, agak-agak la.Muntah kot nak baca.

ha, ada lagi contoh;

windu

ah, aku dah tak tau dah contoh lain, tapi pattern-pattern gitu la.

........

............

Ni je la perkara yang buat aku annoy dalam fesbuk. Korang macam mana?

.......

He3. Komen perilaku orang, macam hang tu bagus sangat lah, Adliah!

Heppy tak de air.

Sekian.


...........

p/s: Owh, seluruh pulau tak ada air untuk tempoh 24 jam. Sekadar makluman. Ngee..

9 ulasan:

Merentas Horizon berkata...

alia.. alia.. (sambil geleng kepala dan senyum segaris, dalam hati bergetar suara halus "nasib lu x kondem Mark kat sini..kahkah!")

Itu..aku berkata...

gua tak kondem Mark, gua pn suke kat dia..teheee...

Merentas Horizon berkata...

tehee anda tu mcm wa penah kenal je.

Let me guess.. Ryan niga?

Itu..aku berkata...

hahaha...yerp, u're rite? saje sekali sekala nak guna trade mark orang.keh3..

kak lin berkata...

haha..gelak sorang2 k.lin baca post ni..terbayang wajah alia dok cheghita hr tu..sgt2 setuju dgn point yg ditls..tp,xmau kata pa sbb nak buat lagu mana depa pakat2 excited..kesian jgak sbnaqnya kt depa..

yaNa saN berkata...

gue pOn xletak nama sebenar pa...terase i taw~

tp hak mujahadah sOlehah..ukhti2 tu mmg xleh bla la...

pktaan pelik 2...den pOn guna pktaan pelik kOt...hahaha

alia berkata...

tapi, yan, hang tu yana san, memang la kengkawan boleh teka siapa pemilik..

adewk sayunkk berkata...

wow. takut nyeww.

kakak ni syadid leww..

kakak delete jeww leww owang2 mcm tu dari faceburk kakak

haha.

alia berkata...

adik sayunk,
kalau gitu, akak delete kamu sekali la yerk?