Isnin, 24 Mei 2010

Siapa rajin?

Aku rasa nak update blog la hari ni.

Aku ada terbaca dalam satu jurnal ni. Dia kata, ada compound dalam kunyit boleh membantu menyahkan kesan oxidative damage.

Oxidative damage tu mende?

Bila kita potong 2 buah epal. Satu bahagian kita rendam, tak pun lumur dengan lemon ke. Belahan epal tu tak jadi hitam pasal tak berlaku oksidasi.

Satu bahagian lagi pulak, kita biarkan terdedah... Lama-lama epal tu jadi hitam kan? Hitam tu la yang kita namakan sebagai oxidative damage.

Jadinya, masa aku sembang-sembang fakta-fakta tu dengan kakak hosmet aku, dia kata,

"Apa kata Aliah buat eksperimen tu?"

Masalahnya, aku malas nak buat. Ada siapa-siapa yang rajin tolong buatkan? Hehe...

1 ulasan:

Basyirah Abd rahman berkata...

yup. kalau yg epal kite rendam dengan air garam, die akan lambat jadi hitam.. yg terdedah tu la yg akan jadi hitam.. so ape lagi.. please do experiment to find out! haha