Ahad, 17 Januari 2010

rindu zaman matrik.

Malam ini
Aku rindu..
Segalanya yang telah berlalu
Yang tak mungkin berulang lagi
Oh, sungguh aku rindu.

Malam ni, aku sorang-sorang lagi. Teman serumah tak sampai-sampai lagi dari Kelantan nampaknya. Maka, mula la aku rasa rindu. Macam-macam aku rindu.

Tiba-tiba aku rindu zaman matrik. Memang syurga. Dan aku lalui zaman itu dengan baiknya. Develop leadership. Tak ada skandal. Hidup aku dengan kawan-kawan perempuan semata-mata. Dengan roomate aku yang cool. Dengan tutorialmate yang kecoh. Aku tak endahkan hal-hal lainnya. Hidup ketika itu sungguh indah. Tambah lagi aku ada kawan yang sangat baik masa itu. Yang sangat memahami aku. Oh, terima kasih, wawa. She was my first friend there. Itu la kali pertama aku jejak ke Pahang. Tanpa kenal sapa-sapa pun di sana.

Aku ingat lagi, masa lepas SPM aku doa, untuk kena campak di tempat yang tak ada sorang pun x-schoolmate kat situ. Dan doaku termakbul. Hah, amik ko. Doa sangat. Tapi, syukur. Walaupun aku boleh bentuk diri aku yang baru, tapi, aku masih aku. Sampai orang kata, aku macam tak berubah langsung sejak SPM. Dengan sengal yang sama, yang kepoh macam dulu.

Aku rindu saat pagi-pagi weekend joging depan surau. Kabus masih menebal masa tu. Maklumla, pedalaman kot Gambang tu. Aku rindu jugak Ladies Nite yang aku organize dulu, sampai sekarang ni dorang buat acara tahunan, tapi disekalikan untuk semua blok asrama.

Aku rindu gak kat suasana orang baca buku Campbell sambil makan, baca masa berjalan. Suasana stress fasa exam. Sampai tak ingat dunia.

Dan, yang penting, aku rasa sangat muda masa itu. Dan, aku lalui semua itu dengan baiknya. Tanpa konflik.

Kolej tu dah berubah. Kali terakhir aku ke sana jadi fasi 2 tahun lepas, dah ada tempat nak main kayak. Dah ada ATM. Pensyarah pun dah ramai yang baru. Pengarah pun dah baru. Ranking dah tak macam dulu lagi. Dengar-dengar dah tak top 3 dah. Betul ke?

Oh ya. Sahabatku, dah jadi Puan Rahimah dah. Aku benar-benar tumpang gembira. Pasal aku mengikuti cerita sejak mula depa bertunang. Tapi, depa tunang tu tak hebohlah. Pasal aku rapat, maka aku tau la. Benar lah,"Perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik" juga. Semoga kekal bahagia hingga akhir hayat.

Ok la. Lapar.


p/s: ni entri macam ni pasal baru chat ngan wawa.

Tiada ulasan: